Το Έργο EDEN
Ορεινή Λάρνακας
Πιτσιλιά
Πόλη Χρυσοχούς
Καλοπαναγιώτης
Κάτω Πύργος
Βουνί Παναγιάς
Αγρός
Τρόοδος
Ενημερωτικά Φυλλάδια
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Ελληνικά)
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Γερμανικά)
Υφυπουργείο Τουρισμού
Επικοινωνία



Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης EDEN 2017 – GRO/SME/17/C/095.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Υφυπουργείο Τουρισμού, 2019

 

Βουνί Παναγιάς

Νικητής Προορισμός 2009 στην κατηγορία «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές»

Με τα εναλλασσόμενα και γραφικά της τοπία, η περιοχή είναι γνωστή για τις περιπατητικές διαδρομές της. Το Μονοπάτι της Φύσης του χωριού, με το ποικίλο υψόμετρο και το κακοτράχαλο έδαφος, καλύπτει μια έκταση σχεδόν 10 χιλιομέτρων. Οι πεζοπόροι που φθάνουν στο ψηλότερο σημείο ανταμείβονται από την εκπληκτική πανοραμική θέα του χωριού Παναγιά, της χερσονήσου του Ακάμα, καθώς και τα ηλιοβασιλέματα πάνω από την οροσειρά του Τροόδους.
Το περπάτημα στους δρόμους του κρασιού είναι άλλη μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσει κανείς στο Βουνί Παναγιάς. Η περιοχή φιλοξενεί τρεις αμπελώνες που παράγουν ορισμένα από τα πιο εξαίσια κρασιά του νησιού. Ο συνδυασμός του κρασιού με μεζέδες της τοπικής κουζίνας (μια ποικιλία παραδοσιακών μικρών πιάτων) συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Για να γνωρίσετε την ιστορία του τόπου, κάντε μια βόλτα έως τη Μονή του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., επάνω από τα ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στη Θεά Ήρα.
Εξαιρετικά σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών και άγριων ζώων κατοικούν στο Βουνί Παναγιάς. Σπάνια είδη θηλαστικών και πτηνών κατοικούν στις πλαγιές των υψωμάτων της περιοχής. Ένα από αυτά, το αγρινό ή mouflon, ένα είδος αγριοπρόβατου, εμφανίζεται μόνο στα πιο ήσυχα μέρη του δάσους. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν περισσότερα από 650 είδη φυτών, δέντρα, θάμνοι και σπάνια ποώδη φυτά. Η εκπληκτική φυσική βλάστηση που κυριαρχεί ολόκληρο το χρόνο αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο το τοπίο θεωρείται απαράμιλλο σε ομορφιά.

Το χωριό Παναγιά είναι επίσης η γενέτειρα ενός από τους πιο επιφανείς άνδρες της πρόσφατης ιστορίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ας μην ξεχνάμε τη φιλοξενία των ανθρώπων. Οι επισκέπτες επαινούν τη δεκτικότητα και τη φιλικότητα των ντόπιων απέναντι στους τουρίστες. Η μοναδικότητα της περιοχής και η οικολογική της αξία είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες για τους κατοίκους της περιοχής. Το Βουνί Παναγιάς είναι μια αρχαία περιοχή που άκμασε επί σειρά ετών. Οι άνθρωποι κατανοούν την πολιτισμική κληρονομιά της και καταβάλλουν προσπάθειες για τη διατήρηση της αυθεντικότητάς της. Προωθούνται συνεχώς αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του τουρισμού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Περισσότερες Πληροφορίες:

 

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για το ταξίδι σας στην Κύπρο.

Υφυπουργείο Τουρισμού
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού και επιλέξτε ένα όμορφο αγροτουριστικό προορισμό για τις διακοπές σας στην Κύπρο.