Το Έργο EDEN
Ορεινή Λάρνακας
Πιτσιλιά
Πόλη Χρυσοχούς
Καλοπαναγιώτης
Κάτω Πύργος
Βουνί Παναγιάς
Αγρός
Τρόοδος
Ενημερωτικά Φυλλάδια
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Ελληνικά)
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Γερμανικά)
Υφυπουργείο Τουρισμού
ΕπικοινωνίαΤο έργο συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης EDEN 2017 – GRO/SME/17/C/095.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Υφυπουργείο Τουρισμού, 2019

 

Πιτσιλιά

Νικητής προορισμός 2015 στην κατηγορία «Τουρισμός και Τοπική Γαστρονομία»

Η πανέμορφη Πιτσιλιά, η πιο πολυσύνθετη γαστρονομικά ορεινή περιοχή της Κύπρου, περιλαμβάνει χωριά τα οποία βρίσκονται τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της οροσειράς του Τροόδους και έχουν ως ψηλότερες κορυφές τη Μαδαρή (1.612μέτρα) και την Παπούτσα (1.554 μ). Τα χωριά της Πιτσιλιάς διατηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και μαρτυρούν την μακραίωνη και πλούσια ιστορία τους. Είναι χτισμένα άλλοτε σε τραχιές βουνοπλαγιές, ανάμεσα σε αμπέλια και άλλοτε απλώνονται σε καταπράσινες κοιλάδες από πλαισιωμένα από πληθώρα καλλιεργειών.

Τα τέσσερα κύρια κεφαλοχώρια της περιοχής της Πιτσιλιάς είναι ο Αγρός, το Παλαιχώρι, το Πελέντρι και η Κυπερούντα ενώ τα υπόλοιπα χωριά συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό το πολυσύνθετο πάζλ που χαρακτηρίζει το μέρος αυτό της Κύπρου που κάποιοι αποκαλούν επίγειο παράδεισο. Το φυσικό περιβάλλον είναι πλούσιο, με κατάφυτες βουνοπλαγιές από αμπέλια και οπορωφόρα δέντρα, όπως αμυγδαλιές, φουντουκιές, καρυδιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, κα). Το τοπίο είναι μαγευτικό για τον επισκέπτη καθώς συνεχώς εναλλάσσονται οι αμπελώνες, με περιβόλια και πευκοδάση.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων όπως το ευωδιαστό ροδόσταγμα, το χοιρομέρι, τα λουκάνικα, ο σιουτζιούκκος , η λούντζα πολλά και διαφορετικά είδη γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδες, λικέρ και ψωμιά. Σημαντική θέση στον γαστρονομικό της πλούτο κατέχουν επίσης η πασίγνωστη «Κουμανδαρία» και η αυθεντική «Ζιβανία».

Η Πιτσιλιά αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τη διατήρηση και προβολή της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων αφού συνεχίζουν να λειτουργούν πολλά οικογενειακά εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων μέχρι και σήμερα. Ως αφετηρία της γαστρονομικής αξίας αποτελεί η πολυποίκιλη γεωργική παραγωγή. Στην Βόρεια Πιτσιλιά υπάρχει το μοναδικό φουντουκοδάσος, στον Αγρό καλλιεργείται η τριανταφυλλιά rosa damascene, από όπου παράγονται εξαίρετα γαστρονομικά εδέσματα, στο Πελέντρι και τις Δύμες βρίσκει κανείς αμέτρητα περβόλια από μηλιές και αχλαδιές ενώ στην Κυπερούντα συναντάμε ίσως τους υψηλότερους (σε υψόμετρο) αμπελώνες της Ευρώπης. Το τοπίο συμπληρώνεται από διάσπαρτα αμπέλια γηγενών ποικιλιών ενώ μεγάλο κομμάτι της Νότιας Πιτσιλιάς βρίσκεται εντός των Κουμανδαροχωρίων όπου καλλιεργούνται τα αμπελοχώραφα με «ξυνιστέρι» και «μαύρο», που δίνουν, τον μεγαλύτερο σε ιστορική και πολιτιστική αξία, Κυπριακό οίνο, την «Κουμανταρία».

Η Πιτσιλιά περιλαμβάνει τέσσερις (4) βυζαντινές εκκλησίες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με εντυπωσιακές αγιογραφίες και εκλεπτυσμένα τέμπλα, όλα καμωμένα από υλικά της γης του Τροόδους. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν πολυάριθμα μουσεία, πολλά εστιατόρια που σερβίρουν τοπικά εδέσματα, εξαίρετα οινοποιεία που επενδύουν στα κρασιά τους και την αναβάθμιση των αμπελώνων τους δίνοντας και πάλι ζωή στην γόνιμη αυτή γη που επιμένει στους αιώνες να προσφέρει απλόχερα τους καρπούς της. Πληθώρα ελκυστικών μονοπατιών της φύσης, υπέροχες κοινοτικές πλατείες, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, αυλές που είναι περιποιημένες από νοικοκυρές, με παραδοσιακούς φούρνους που βγάζουν φρεσκοζυμωμένα ψωμιά κάτω από την σκιά κληματαριών.

Το εναλλασσόμενο τοπίο, η ποικιλία των χρωμάτων ανάλογα με την εποχή του χρόνου, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα ξωκκλήσια, καθώς και η θερμή φιλοξενία των κατοίκων, καθιστούν την περιοχή της Πιτσιλιάς μια από τις ομορφότερες της Κύπρου.

Περισσότερες Πληροφορίες:

 

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για το ταξίδι σας στην Κύπρο.

Υφυπουργείο Τουρισμού
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού και επιλέξτε ένα όμορφο αγροτουριστικό προορισμό για τις διακοπές σας στην Κύπρο.