Το Έργο EDEN
Ορεινή Λάρνακας
Πιτσιλιά
Πόλη Χρυσοχούς
Καλοπαναγιώτης
Κάτω Πύργος
Βουνί Παναγιάς
Αγρός
Τρόοδος
Ενημερωτικά Φυλλάδια
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Ελληνικά)
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Γερμανικά)
Υφυπουργείο Τουρισμού
Επικοινωνία



Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης EDEN 2017 – GRO/SME/17/C/095.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Υφυπουργείο Τουρισμού, 2019

 

Τρόοδος

Νικητής Προορισμός 2007 στην κατηγορία «Καλύτερος Αναδυόμενος Προορισμός Υπαίθρου»

Το Τρόοδος περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές περιοχές με κέντρο το όρος Όλυμπος, τη ψηλότερη κορυφή στην Κύπρο (1.952 μέτρα):

  • Την περιοχή ορεινών θερέτρων Λεμεσού, γύρω απ’ τα κεντρικά υψώματα της οροσειράς Τροόδους, με χωριά ανάμεσα στα πευκοδάση.

  • Την περιοχή Πιτσιλιά (Βόρεια και Νότια), στα ανατολικά του όρους Όλυμπος, με γραφικές κοιλάδες γεμάτες αμπέλια, αμυγδαλιές, φουντουκιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Καλύτερη εποχή να την επισκεφθείτε είναι η άνοιξη, όταν όλη η κοιλάδα είναι ανθισμένη.

  • Την κοιλάδα Σολιά στα βόρεια, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Λευκωσία-Τρόοδος, μια γοητευτική περιοχή με ήσυχα χωριά χτισμένα σε τοποθεσίες μεγάλης φυσικής ομορφιάς.

  • Την κοιλάδα Μαραθάσα, στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς Τροόδους. Είναι μια εύφορη περιοχή με μικρά χωριά και πηγές με κρυστάλλινο νερό, γνωστή για τα κεράσια της.

  • Την περιοχή Κρασοχωριά και «Κουμανταρία», στις νότιες πλαγιές της οροσειράς Τροόδους, που είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν αρκετές μικρές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην παραγωγή τοπικού οίνου, δημιουργώντας ποικιλίες κρασιού διεθνούς εμβέλειας.

Το Τρόοδος διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, παραδοσιακές οικίες και ξενώνες αγροτουρισμού. Υπάρχουν σχεδόν 2.000 κλίνες σε διάφορες εγκαταστάσεις. Οι επισκέπτες έχουν πολλά να κάνουν και να δουν στην περιοχή. Κύριες δραστηριότητες είναι το περπάτημα ή η ποδηλασία μέσα στα δασικά φυσικά μονοπάτια, η παρακολούθηση μιας τοπικής γιορτής σε κάποιο χωριό, η δοκιμή της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και η ανακάλυψη των πολιτιστικών μνημείων που έχουν συμπεριληφθεί στις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όσοι ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών, οι βοτανολόγοι, οι γεωλόγοι, οι πεζοπόροι, οι ποδηλάτες, οι φωτογράφοι και οι φυσιολάτρεις που αποζητούν ένα ήρεμο διάλειμμα από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα των ακτών θα απολαύσουν τη διαμονή τους στην περιοχή!

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Τροόδους καλύπτει έκταση 9.337 εκταρίων γύρω από το όρος Όλυμπος. Η ψηλότερη κορυφή είναι η Χιονίστρα (1.952 μ.) και η χαμηλότερη το δάσος Μονή (700 μ.).

Στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά στην περιοχή Πιτσιλιάς απαντώνται πάνω από 600 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων είναι και 27 ενδημικά στην Κύπρο. Τα περισσότερα δέντρα του δάσους είναι οι τραχείες πεύκες (Pinus brutia) και οι λατζιές (δρυς η κληθρόφυλλη, Quercus alnifolia). Η πανίδα περιλαμβάνει αλεπούδες, λαγούς, σκαντζόχοιρους, φίδια, σαύρες και σπάνια ενδημικά είδη πεταλούδας. Στα είδη πουλιών που ζουν στο πάρκο συγκαταλέγονται ο σπιζαετός, ο τρυποράσιης, η σκαλιφούρτα, η ελατοπαπαδίτσα, ο γκιώνης, η κίσσα, η νησοπέρδικα και η φάσα. Οι δύο σημαντικότεροι ποταμοί της Κύπρου, ο Πεδιαίος και ο Γιαλιάς, έχουν τις πηγές τους στο πάρκο.

Στην περιοχή του Τροόδους υπάρχουν πέντε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο «NATURA 2000». Τα αμπέλια καλύπτουν μεγάλο ποσοστό της λοφώδους και ορεινής γης της Κύπρου, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.500 μέτρα. Τα περισσότερα αμπέλια είναι συγκεντρωμένα στη νότια περιοχή του Τροόδους, κυρίως στις πλαγιές της περιοχής Κρασοχώρια και «Κουμανταρία». Από τα αμπέλια της περιοχής βγαίνει ένα γλυκό και γεμάτο κρασί για επιδόρπιο που είναι γνωστό ως κουμανταρία και αρχικά παραγόταν από την «Grand Commanderie » των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατά το 12ο αιώνα. Θεωρείται το παλαιότερο κρασί του κόσμου με ονομασία προέλευσης.

Η παράδοση και η κληρονομιά αποτελούν σημαντικό τμήμα της ζωής στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά μικρά μουσεία και κέντρα, αφιερωμένα σε παραδοσιακές τέχνες, στο περιβάλλον, στην εικονογραφία και στην αγροτική ζωή. Τα τοπικά πανηγύρια στη γιορτή του προστάτη αγίου κάθε χωριού είναι βασικό κομμάτι της ζωής στην περιοχή. Άλλες εκδηλώσεις καλύπτουν ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως τα φεστιβάλ λαϊκής τέχνης, οι εκθέσεις ψωμιού, γλυκά κουταλιού, κρέατος και άλλων τοπικών προϊόντων και οι εκδηλώσεις δοκιμής κρασιών.

Περισσότερες Πληροφορίες:

 

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για το ταξίδι σας στην Κύπρο.

Υφυπουργείο Τουρισμού
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού και επιλέξτε ένα όμορφο αγροτουριστικό προορισμό για τις διακοπές σας στην Κύπρο.