Το Έργο EDEN
Ορεινή Λάρνακας
Πιτσιλιά
Πόλη Χρυσοχούς
Καλοπαναγιώτης
Κάτω Πύργος
Βουνί Παναγιάς
Αγρός
Τρόοδος
Ενημερωτικά Φυλλάδια
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Ελληνικά)
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Γερμανικά)
Υφυπουργείο Τουρισμού
Επικοινωνία



Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης EDEN 2017 – GRO/SME/17/C/095.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Υφυπουργείο Τουρισμού, 2019

 

Καλοπαναγιώτης

Νικητής Προορισμός 2011 στην κατηγορία «Τουρισμός και Αναζωογόνηση Φυσικών Προορισμών»

Το γραφικό χωριό Καλοπαναγιώτης, με την αναπαλαιωμένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τους πέτρινους δρόμους και μονοπάτια, τα πολυάριθμα εκκλησάκια και τα θεραπευτικά θειούχα νερά, είναι ένα παράδειγμα παραδοσιακής κοινότητας που έχει μείνει ανεπηρέαστη από τον μοντέρνο πολιτισμό. Οι κεραμιδένιες σκεπές, τα θαυμάσια μπαλκόνια, οι ήσυχες αυλές με τις κληματαριές, τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι παλιές εκκλησίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού. Όλα αυτά πλαισιώνονται υπέροχα από την εντυπωσιακή χλωρίδα της κοιλάδας του Σέτραχου και τους ήχους του Σέτραχου ποταμού που διασχίζει ολόχρονα το χωριό.

Το πιο σημαντικό μνημείο στο χωριό θεωρείται το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή. Το Βυζαντινό Μουσείο το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Μοναστήρι, το παλιό Ενετικό γεφύρι, τα έξι Βυζαντινά εκκλησάκια, τα αναπαλαιωμένα σπίτια στην παλιά γειτονιά και η φυσική ομορφιά του χωριού, συνδυάζουν ένα υπέροχο προορισμό για τον επισκέπτη που ψάχνει μια μοναδική και ασύγκριτη εμπειρία.

Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα από τα 14 χωριά που συγκαταλέγονται στη περιοχή Μαραθάσας και βρίσκεται στη κοιλάδα του Σέτραχου ποταμού, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς Τροόδους, 700 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε απόσταση 70km τόσο από τη Λευκωσία όσο και από τη Λεμεσό, ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να επισκεφτεί το χωριό χρησιμοποιώντας ένα σύγχρονο και καλοδιατηρημένο οδικό δίκτυο.

Στις πολυάριθμες εκκλησίες και παρεκκλήσια του χωριού περιλαμβάνονται το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που χρονολογείται περί τα τέλη του 10ου αιώνα, το παρεκκλήσι της Παναγίας της Θεοσκέπαστης του 12ου αιώνα που κρύβεται κάτω από τη σκιά ενός δέντρου τύπου περνιάς, ηλικίας 700 ετών, το παρεκκλήσι των Αγίου Ανδρονίκου και Αγίας Αθανασίας που χρονολογείται γύρω στον 11ο αιώνα και όπου τοιχογραφίες του 16ου αιώνα είναι ορατές μέχρι σήμερα, η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου και τα παρεκκλήσια των Αγίου Κυριάκου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Άγιου Γεωργίου και Άγιου Σέργιου και Βάκχου. Τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται υψηλής αρχαιολογικής σημασίας και προστατεύονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια από τα παρεκκλήσια αυτά, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται στον 11ο αιώνα, φιλοξενούνται στο Βυζαντινό Μουσείο του χωριού.

Πρόσφατα, οι τοπικές αρχές με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν αρκετά έργα ανάπλασης ούτως ώστε να αναζωογονήσουν το χωριό. Για τις αρχές, η αρχιτεκτονική και πολιτιστική ταυτότητα του χωριού αποτελούσε τον βασικό πυρήνα του προγράμματος και αυτό φαίνεται σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν πραγματωθεί. Για παράδειγμα, το Βυζαντινό Μουσείο δίπλα από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού το οποίο ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε μουσείο. Επίσης, αρκετά σπίτια έχουν ανακαινιστεί και έχουν γίνει αγροτουριστικά καταλύματα. Για τις τοπικές αρχές, ήταν επίσης σημαντικό το χωριό να ανακτήσει τη φήμη του ως σημαντικό θεραπευτικό κέντρο με ιαματικές πηγές.
Σήμερα, ο Καλοπαναγιώτης είναι ένας προορισμός που έχει αναζωογονηθεί και είναι έτοιμος να καλωσορίσει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει αξιοθέατα, φύση, υγεία και παράδοση, με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο.

Περισσότερες Πληροφορίες:

 

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για το ταξίδι σας στην Κύπρο.

Υφυπουργείο Τουρισμού
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού και επιλέξτε ένα όμορφο αγροτουριστικό προορισμό για τις διακοπές σας στην Κύπρο.