Το Έργο EDEN
Ορεινή Λάρνακας
Πιτσιλιά
Πόλη Χρυσοχούς
Καλοπαναγιώτης
Κάτω Πύργος
Βουνί Παναγιάς
Αγρός
Τρόοδος
Ενημερωτικά Φυλλάδια
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Ελληνικά)
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Γερμανικά)
Υφυπουργείο Τουρισμού
Επικοινωνία



Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης EDEN 2017 – GRO/SME/17/C/095.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Υφυπουργείο Τουρισμού, 2019

 

Αγρός

Νικητής Προορισμός 2008 στην κατηγορία «Τουρισμός και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»

Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Τρόοδος, στην καρδιά της περιοχής Πιτσιλιά στο κέντρο της Κύπρου, μέσα σε μια όμορφη κοιλάδα, με τους γύρω λόφους γεμάτους άγριες τριανταφυλλιές, το χωριό Αγρός προσφέρει μια αυθεντική, παραδοσιακή ταξιδιωτική εμπειρία. Στο χωριό υπάρχουν πολλοί χώροι αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και ειδικά μονοπάτια για περπάτημα και πεζοπορία, για όσους αγαπούν τη φύση και τους αρέσει να ανακαλύπτουν την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου. Τα όμορφα διαμορφωμένα αμπέλια, οι αμυγδαλιές, οι καρυδιές, οι οπωρώνες και οι πηγές με κρυστάλλινο νερό που τρέχει ολόχρονα καθιστούν τον Αγρό ένα από τα πιο φημισμένα χωριά του νησιού.

Ο Αγρός αποτελεί ιδανικό αγροτικό προορισμό ολόκληρο το χρόνο όχι μόνο λόγω του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και χάρη στις τοπικές παραδόσεις και τους χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το όνομα του χωριού, προέρχεται από ένα μοναστήρι του 11ου αιώνα. Ο Αγρός ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και ανέπτυξε τη διάσημη βιομηχανία ροδοστάγματος με την εισαγωγή της Ροδής της Δαμασκηνής από τη Μεσοποταμία στις αρχές του 20ού αιώνα. Το χωριό προσφέρει λοιπόν στους επισκέπτες του μοναδικές ευκαιρίες να συμμετάσχουν στις γιορτές της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ομορφιάς της φύσης, όπως η γιορτή του τριαντάφυλλου τον Μάιο.

Την περιοχή του Αγρού διασχίζουν τρία μονοπάτια της φύσης, ιδανικά για να απολαύσει ο επισκέπτης το ειδυλλιακό τοπίο. Μια βόλτα μέσα στο χωριό αποκαλύπτει σημαντικές πλευρές της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Η εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, που ανεγέρθηκε στα ερείπια του μοναστηριού του Αγρού, είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και διαθέτει τεράστιο τρούλο. Στην εκκλησία φυλασσόταν επίσης η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας μέχρι το 1990 οπότε και μεταφέρθηκε σ’ ένα κοντινό παρεκκλήσιο. Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου (Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή) είναι μια βασιλική του 19ου αιώνα που βρίσκεται στον ανατολικό Αγρό.

Ο Αγρός βρίσκεται πάνω σε μια διαδρομή του κρασιού που διασχίζει περιοχές με πεύκα και αμπέλια στις πλαγιές του βουνού.

Οι λάτρεις των τριαντάφυλλων θα απολαύσουν μια επίσκεψη στον Αγρό τον Μάϊο για την ετήσια γιορτή του τριαντάφυλλου, που διαρκεί μία εβδομάδα, την εποχή που ανθίζουν τα τριαντάφυλλα.
Η γιορτή περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις. Στη διάρκεια του Μαΐου, οι καλλιεργητές τριαντάφυλλου μαζεύουν περίπου μισό εκατομμύριο μπουμπούκια πολύ νωρίς το πρωί, όσο τα φύλλα είναι ακόμα υγρά από την πρωινή πάχνη. Αυτά τα λουλούδια πλημμυρίζουν ολόκληρη την περιοχή μ’ ένα ευωδιαστό άρωμα. Οι χωρικοί του Αγρού και των γύρω κοινοτήτων χρησιμοποιούν αυτό το εκχύλισμα για να παραγάγουν έλαιο τριαντάφυλλου, ροδόσταγμα, λικέρ και μπράντι. Το ροδόσταγμα χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην κυπριακή κουζίνα, κυρίως σε κέικ και σιρόπια.

Περισσότερες Πληροφορίες:

 

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για το ταξίδι σας στην Κύπρο.

Υφυπουργείο Τουρισμού
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού και επιλέξτε ένα όμορφο αγροτουριστικό προορισμό για τις διακοπές σας στην Κύπρο.