Το Έργο EDEN
Ορεινή Λάρνακας
Πιτσιλιά
Πόλη Χρυσοχούς
Καλοπαναγιώτης
Κάτω Πύργος
Βουνί Παναγιάς
Αγρός
Τρόοδος
Ενημερωτικά Φυλλάδια
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Ελληνικά)
:: Ενημερωτικό Φυλλάδιο (Γερμανικά)
Υφυπουργείο Τουρισμού
Επικοινωνία



Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης EDEN 2017 – GRO/SME/17/C/095.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Υφυπουργείο Τουρισμού, 2019

 

Κάτω Πύργος

Νικητής Προορισμός 2010 στην κατηγορία «Τουρισμός Υγρού Στοιχείου»

Ο Κάτω Πύργος είναι ένα μικρό χωριό με περίπου 1500 κατοίκους στην περιοχή Τηλλυρία της δυτικής Κύπρου. Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στη μεγαλύτερη κοιλάδα της περιοχής Τηλλυρίας, κατά μήκος παραλιών απαράμιλλης ομορφιάς και κρυστάλλινων νερών Πρόκειται για ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Ο Κάτω Πύργος είναι ένα από τα λίγα χωριά της Κύπρου όπου το φυσικό περιβάλλον παραμένει σχεδόν ανέγγιχτο και τα βουνά διατηρούν τη φυσική ομορφιά τους.

Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη «τρουλλί», λέξη της τοπικής διαλέκτου που περιγράφει ένα μικρό Ενετικό παρατηρητήριο κτισμένο σε ένα παρακείμενο παραθαλάσσιο λόφο. Η τοπικής διαλέκτου λέξη «τρουλλί» σημαίνει Πύργος και από αυτή θεωρείται ότι προέρχεται και το όνομα του χωριού.

Τρείς χείμαρροι διασχίζουν τη περιοχή. Ο «Φλέβας», ο «Ποταμούδης» και ο «Κατούρης» διασχίζουν το χωριό και καταλήγουν στη θάλασσα. Όσοι επιθυμούν να θαυμάσουν τη θέα της περιοχής περπατώντας, το φράγμα της Τηλλυρίας λίγο έξω από το χωριό, είναι ιδανικό για ψάρεμα και πεζοπορία.

Ξεκινήστε για το ταξίδι σας προς τον Κάτω Πύργο μέσα από το Τρόοδος με την αυγή. Αφήστε τις αισθήσεις σας να απολαύσουν τις μυρωδιές και τα αρώματα των βοτάνων και των δέντρων του βουνού, το κελάρυσμα του νερού στα ρυάκια, το κελάηδισμα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων. Μια από τις πιο όμορφες και πιο συναρπαστικές εμπειρίες της διαδρομής μπορεί να είναι μια τυχαία συνάντηση με αγρινά, το προστατευόμενο είδος αγριοπρόβατου, που είναι ενδημικό είδος της Κύπρου.

Η φύση και το κλίμα της περιοχής είναι ιδανικά για πολλές καλλιέργειες. Μυρωδάτα λεμόνια, ζουμερά ροδάκινα, πορτοκάλια, λαχανόκηποι και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά βρίσκουν το ιδανικό περιβάλλον για να μεγαλώσουν και να δελεάσουν τον κάθε ένα με την υπέροχη γεύση τους. Το χωριό είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα υπέροχα σύκα του, τα οποία καταναλώνονται είτε φρέσκα, είτε παστά.

Το μικρό και γραφικό λιμανάκι του Κάτω Πύργου προσφέρει χώρο προστασίας και ξεκούρασης για πολλούς ναυτικούς και ψαράδες. Το ήρεμο περιβάλλον του, περιτριγυρισμένο από τους πρόποδες του Τρόοδους προσφέρει ασύγκριτα ηλιοβασιλέματα πίσω από τη σκιά της πέτρας του Λιμνίτη και το αρχαίο βασίλειο των Σόλων. Οι παραλίες του Κάτω Πύργου είναι διάσημες για τα δροσερά και διαυγή νερά, ιδανικά για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι επισκέπτες μπορούν να διαλέξουν μεταξύ παραλιών με άμμο ή με βότσαλα, για λίγη ηλιοθεραπεία, ρομαντικούς περιπάτους ή απλά για να απολαύσουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Οι παραλίες είναι από τις καθαρότερες στο νησί και αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε κάποιο κοπάδι δελφινιών να παίζει μακριά μέσα στη θάλασσα.

Πλούσιο σε ιστορία και πολιτισμό, το χωριό Κάτω Πύργος διαθέτει μνημεία, παρεκκλήσια και εκκλησίες. Ευρήματα του 14ου αιώνα και τάφοι της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου εντοπίστηκαν σε μια περιοχή κοντά στο χωριό. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Παρεκκλήσι της Παρθένου Μαρίας «Γαλόκτιστη», που χτίστηκε με γάλα αντί για νερό, γύρω στον 12ο με 14ο αιώνα καθώς και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και να δουν τα παρακείμενα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο Κάτω Πύργος είναι επίσης γνωστός για το χαρακτηριστικό παραδοσιακό τρόπο παρασκευής κάρβουνου με το οποίο σε παλαιότερες εποχές προμήθευε όλο το νησί.

Περισσότερες Πληροφορίες:

 

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για το ταξίδι σας στην Κύπρο.

Υφυπουργείο Τουρισμού
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού και επιλέξτε ένα όμορφο αγροτουριστικό προορισμό για τις διακοπές σας στην Κύπρο.