Το Έργο EDEN
Επιλεγμένος Προορισμός
Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Έντυπο Αίτησης
Κριτήρια Αξιολόγησης
Οδηγίες Υποβολής Αίτησης
Ενημερωτικά Σεμινάρια
Γραφείο Τεχνικής Βοήθειας
Ιστοσελίδα EDEN ΕΕ
Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού
Ανακοινώσεις Τύπου
Φωτογραφικό Υλικό
Επικοινωνία
Προορισμοί EDEN 2011
Καλοπαναγιώτη
Φοινί



Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης,ENT/TOU/10/5.1.1 “Τουρισμός και Αναζωογόνηση των Φυσικών Προορισμών”

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2011

 
Προορισμοί EDEN 2011
Κοινότητα Καλοπαναγιώτη

Η Κοινότητα Καλοπαναγιώτη βρίσκεται στους πρόποδες του ορεινού όγκου Τροόδους και εκτείνεται για περίπου 12 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Σέτραχου. Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα χωριό πλούσιο σε ιστορία, παραδόσεις και αρχιτεκτονική ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα αειφορικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης μιας αγροτικής κοινότητας. Τα γραφικά σοκάκια και μονοπάτια, τα πετρόχτιστα διώροφα σπίτια με τις κεραμιδοσκεπές, τα ξωκλήσια και οι ναοί καθώς και οι θεραπευτικές ιαματικές πηγές δίπλα στον ποταμό, διατηρούν τον παραδοσιακό λαϊκό χαρακτήρα της κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης σε πολλά δημόσια κτήρια και σπίτια της κοινότητας με σκοπό τη μετατροπή του χωριού σε έναν παραδοσιακό οικισμό, ανεπηρέαστο από το σύγχρονο πολιτισμό. Ο Καλοπαναγιώτης, εκτός από την παραδοσιακή ταυτότητά του, διαθέτει πολύτιμο πολιτισμικό πλούτο. Στην περιοχή βρίσκεται από τη Βυζαντινή περίοδο, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, Μνημείο που αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά UNESCO. Δίπλα από το Μοναστήρι, βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Λαυρέντιου και το Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας, στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις κάθε χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ξωκλήσια και οι εκκλησίες της περιοχής χρονολογούνται από το 16ο και 17ο αιώνα. Οι αντιπροσωπευτικές εικόνες και τα ιερά κειμήλια της Βυζαντινής περιόδου εκτίθενται στο Εικονοφυλάκιο, δίπλα από το Μοναστήρι. Επιπλέον, τα αρχαία μνημεία όπως το Ενετικό Γεφύρι, ο Νερόμυλος του Κύκκου, τα έξι βυζαντινά ξωκλήσια αποτελούν αξιόλογα μνημεία του Καλοπαναγιώτη.

Η Κοινότητα του Καλοπαναγιώτη αποτελεί έναν όμορφο προορισμό για επισκέπτες που αναζητούν να συνδυάσουν την αρχιτεκτονική με την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας ένα πρότυπο παραδοσιακό αγροτικό χωριό.

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για πληροφορίες για το ταξίδι σας και τουρισμό στη Κύπρο.

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ)
Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Κύπρου.
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Οργανισμού για λεπτομερείς πληροφορίες για το τουρισμό της Κύπρου.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Φύση 2000"
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων.

Χάρτες Περιοχών του Δικτύου "ΦΥΣΗ 2000"
Οι περιοχές περιοχές προστασίας του Δικτύου "ΦΥΣΗ 2000" στην Κύπρο.

Ιστοσελίδα για το Πρόγραμμα LIFE - Φύση στην Κύπρο
Το πρόγραμμα για την προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.