Το Έργο EDEN
Επιλεγμένος Προορισμός
Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Έντυπο Αίτησης
Κριτήρια Αξιολόγησης
Οδηγίες Υποβολής Αίτησης
Ενημερωτικά Σεμινάρια
Γραφείο Τεχνικής Βοήθειας
Ιστοσελίδα EDEN ΕΕ
Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού
Ανακοινώσεις Τύπου
Φωτογραφικό Υλικό
Επικοινωνία
Προορισμοί EDEN 2011
Καλοπαναγιώτη
Φοινί



Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το Πρόγραμμα Επιδότησης,ENT/TOU/10/5.1.1 “Τουρισμός και Αναζωογόνηση των Φυσικών Προορισμών”

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2011

 
Προορισμοί EDEN 2011
Κοινότητα Φοινίου

Το Φοινί είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, πλούσιο σε παράδοση και ιστορία, γνωστό και ως το χωριό των πιθαράδων. Απέχει μόλις 35 λεπτά από τη Λεμεσό και βρίσκεται στη νότια πλευρά της καταπράσινης οροσειράς του Τροόδους, ενώ αποτελεί τη δυτική άκρη των Κρασοχωριών της Κύπρου, τα οποία φημίζονται για τα αμπέλια τους, το κρασί και την παράδοσή τους.

Τα παραδοσιακά σπίτια, χτισμένα από πέτρα και τούβλα, η εκκλησία που χρονολογείται από το 1860, τα καταπράσινα σοκάκια, τα μεσαιωνικά γεφύρια, η αναπαλαιωμένη «Βρύση της Πελλομαρούς» και το εξαίσιο φυσικό τοπίο που περιβάλλει το Φοινί δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης και ενθουσιασμού σε κάθε επισκέπτη του χωριού.

Το Φοινί φημίζεται για την παραδοσιακή αγγειοπλαστική τέχνη, αλλά και τις περίφημες ξύλινες καρέκλες, την κατασκευή της παραδοσιακής «βούρκας του βοσκού» και την κατασκευή του φοινιώτικου λουκουμιού. Το Πηλαβάκειο Μουσείο, κτίσμα του 16ου αιώνα, αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης, στο οποίο εκτίθενται αντιπροσωπευτικά κεραμικά δημιουργήματα, εργαλεία και άλλα είδη και αντικείμενα γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης, απεικονίζοντας το δημιουργικό παρελθόν μιας αγροτικής κοινότητας. Οι Φοινιώτες έχουν αναπτύξει μια ξεχωριστή και μεγάλη παράδοση στην κατασκευή της παραδοσιακής χειροποίητης ξύλινης καρέκλας και της παραδοσιακής «βούρκας του βοσκού» (δισάκι που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί κατασκευασμένο από δέρμα ζώου κυρίως κατσίκας), η ιστορία της οποίας χάνεται μέσα στους αιώνες. Στο χωριό υπάρχουν δύο εργαστήρια αγγειοπλαστικής και δύο εργαστήρια κατασκευής φοινιώτικου λουκουμιού, έτοιμα να υποδεχτούν και να ξεναγήσουν τους επισκέπτες του χωριού.

Το Φοινί προσφέρει ένα μαγευτικό τοπίο για τους λάτρεις της φύσης. Το μονοπάτι της φύσης, μήκους 4,3 χλμ., αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους και ο πεζοπόρος μπορεί να συνδυάσει την επιμόρφωση σε θέματα χλωρίδας και πανίδας με την άσκηση, την αισθητική απόλαυση και την πνευματική ξεκούραση. Το κυριότερο σημείο ενδιαφέροντος και εντυπωσιασμού αποτελεί ο καταρράκτης της Χαντάρας. Ο καταρράκτης βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Διαρίζου και το ύψος πτώσης του νερού είναι 8 μέτρα.

Ο επισκέπτης θα ενθουσιαστεί από την ομορφιά και τη γραφικότητα του χωριού απολαμβάνοντας την τοπική κυπριακή φιλοξενία και αποκτώντας όμορφες αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για πληροφορίες για το ταξίδι σας και τουρισμό στη Κύπρο.

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ)
Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Κύπρου.
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Οργανισμού για λεπτομερείς πληροφορίες για το τουρισμό της Κύπρου.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Φύση 2000"
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων.

Χάρτες Περιοχών του Δικτύου "ΦΥΣΗ 2000"
Οι περιοχές περιοχές προστασίας του Δικτύου "ΦΥΣΗ 2000" στην Κύπρο.

Ιστοσελίδα για το Πρόγραμμα LIFE - Φύση στην Κύπρο
Το πρόγραμμα για την προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.