Το Έργο
Διαδρομές EDEN
Διαδρομές EDEN 1
Διαδρομές EDEN 2
Διαδρομές EDEN 3
Ιστοσελίδα EDEN ΕΕ
Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού
Επικοινωνία



Το έργο «Προώθηση των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας EDEN και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού» (Promotion of the EDEN Destinations and Awareness Raising) υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 71/G/ENT/CIP/13/B/N03S10 – Grant Programme 2013 και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:
CMP Polymedia Ltd.

© Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2014

 
Διαδρομή EDEN 2: Βουνί Παναγιάς – Κοιλάδα των Κέδρων – Ιερά Μονή Κύκκου – Σταυρός της Ψώκας – Κάτω Πύργος

H ηρεμία της φύσης!

Η Διαδρομή EDEN 2 αποτελεί μια από τις πιο όμορφες διαδρομές καθώς μεγάλο μέρος της είναι μη κατοικημένη δασώδη έκταση στο Δάσος Πάφου. Εκκίνηση της διαδρομής είναι το χωριό Πάνω Παναγιά, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Το Βουνί (Πάνω) Παναγιάς έχει βραβευτεί από το πρόγραμμα EDEN – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας με τον τίτλο «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές 2009». Η περιοχή, πλούσια σε φυσικό περιβάλλον, έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ως Περιοχή Ενδιαφέροντος για τη Διατήρηση της Φύσης. Εκτός από το φυσικό πλούτο, η περιοχή προσφέρεται και για αξιόλογη οινική εμπειρία, καθώς υπάρχουν τρία (3) οινοποιεία που παρασκευάζουν ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά της Κύπρου. Οι φυσιολάτρες θα μαγευτούν από την Κοιλάδα των Κέδρων, ένα από τα ομορφότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα του νησιού. Επίσης, στην περιοχή Σταυρός της Ψώκας υπάρχουν τρία μονοπάτια της φύσης ενώ δίνεται η δυνατότητα για ανάβαση στο όρος Τρίπυλος (1,452 μέτρα), διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς, ανάμεσα από κέδρους και πεύκα. Απαραίτητη επίσκεψη αποτελεί η Ιερή Μονή του Κύκκου, η οποία ιδρύθηκε μεταξύ του 11ου και της αρχής του 12ου αιώνα. Η Διαδρομή καταλήγει στον Κάτω Πύργο, ένα παραθαλάσσιο χωριό στην βόρεια ακτογραμμή της Κύπρου.
 

Επισκεφθείτε τις πιο κάτω Συνδέσεις για πληροφορίες για το ταξίδι σας και τουρισμό στη Κύπρο.

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ)
Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Κύπρου.
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Οργανισμού για λεπτομερείς πληροφορίες για το τουρισμό της Κύπρου.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Φύση 2000"
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων.

Χάρτες Περιοχών του Δικτύου "ΦΥΣΗ 2000"
Οι περιοχές περιοχές προστασίας του Δικτύου "ΦΥΣΗ 2000" στην Κύπρο.

Ιστοσελίδα για το Πρόγραμμα LIFE - Φύση στην Κύπρο
Το πρόγραμμα για την προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA στην Κύπρο.

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου
Ο επίσημος σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών εκδρομών που ρυθμίζονται από τον ΚΟΤ και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.